Torlódásszabályozási algoritmusok szimulációs vizsgálata mobil hálózatokban

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Molnár Sándor
Távközlési és Médiainformatikai Tanszék

Az interneten zajló megbízható kommunikációt megvalósítani kívánó Transmission Control Protocol (röviden TCP) a hetvenes évek óta jelen van. A benne lévő torlódásvezérlő mechanizmust azonban először csak 1983 októberében definiálták. A kutatás azóta is zajlik, hogy olyan forgalomszabályozó algoritmust hozzanak létre, mely a jelen időnk hálózatait jellemző egyre növekvő sávszélesség és gyorsan változó körülmények mellett a rendelkezésre álló erőforrásokat a lehető legjobban kihasználja valamennyi szituációban.

Az eddigi kutatások számos konstrukciót vonultattak fel, melyek valamely módon továbbfejleszteni és felülmúlni igyekeztek elődjüket, mely RENO néven vált ismerté. Az algoritmusok legfőképpen a torlódás detekciójának megvalósításában különböznek. Bizonyos észlelésre vonatkozó metódusok jobbnak mutatkoznak, mint társaik az egyes szituációkban, mely arra enged következtetni, hogy a szükséges kompromisszumok nélkül nem alkalmazható egyik algoritmus sem általánosan.

A dolgozatomban bemutatom az egyes TCP torlódásszabályozási algoritmusokat. Megvizsgálom őket a mai 4. generációs mobilhálózat és vezetékes internethálózat kompozíciójából alkotott komplex környezetben. Különböző szcenáriókat hozok létre, melyek hatással vannak az átvitelre, és megvizsgálom, hogy a különböző megvalósítások miként alkalmazkodnak a változó körülményekhez. A vizsgálatok alapján összemérem egymással a TCP típusokat a hatékonyságuk szempontjából a felállított környezeti viszonyokban. Egyúttal kiemelt figyelmet fordítok a CUBIC torlódásszabályozó algoritmus viselkedésének elemzésére az LTE környezetben, mivel ez a Linux kernel alapértelmezett implementációja.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.