Tornagyakorlatokat felügyelő alkalmazás fejlesztése Asus Xtion Pro kamerához

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Györke Péter
Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék

A torna történetét az ókori görögökhöz szokás kötni, de nem szabad megfeledkezni arról, hogy már egyiptomi, indiai régészeti emlékeken is láthatunk tornára utaló mozdulatokat. Az ókori Kínában i. e. 2000 körülire teszik a gyógytorna kialakulását, feltalálójának Huang-ti császárt tartják. A gyógytorna a műtéti operációk utáni rehabilitációk leggyakoribb formája. Hosszútávon a gyógytorna a leghatékonyabb kezelési mód a derékfájás, gerincbántalmak, hátfájás, lúdtalp, nyaki fájdalom, csontritkulás és egyéb mozgásszervi panaszok esetében.

Feladatom egy tornagyakorlatokat ellenőrző szoftver elkészítése volt, mely az ASUS Xtion PRO mélységérzékelő kamera segítségével működik otthoni környezetben. A szoftver segítségével megspórolhatjuk a tornagyakorlatot végző utazási költségeit és megkönnyítjük időbeosztását (akkor végzi el a gyakorlatokat, amikor van kedve és ideje). A gyógytornász feladatát is megkönnyíthetjük, hiszen a megfelelő gyakorlatok felírása és bemutatása után, azok ellenőrzését rábízhatná a rendszerre. A szoftvert egy korábbi, a BME Egészségipari Mérnöki Tudásközpontban rendelkezésre álló program továbbfejlesztésével készítettem el.

Szakdolgozatomban először áttekintem a mozgás ellenőrzésére rendelkezésre álló megoldásokat, és kifejtem azok előnyeit és hátrányait. Ezután ismertetem a rendszert mely rendelkezésemre állt, és részletesen bemutatom a saját megoldásaim. Szakdolgozatom végén értékelem eredményeimet, és továbbfejlesztési javaslatokat teszek.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.