Tőzsdei döntéstámogató rendszer fejlesztése és értékelése

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Kósa Zsuzsanna Mária
Távközlési és Médiainformatikai Tanszék

A diplomatervem célja, hogy olyan keretrendszert tervezzek, amely a Budapesti Értéktőzsdéről származó kereskedési adatokat értékelve támogatást ad egy adott portfólióval rendelkező felhasználónak.

A dolgozat első részében áttekintettem a vonatkozó szakirodalmat, miáltal megfogalmazhattam olyan döntési szabályokat, amelyeket a valós kereskedés során is alkalmaznak. Ezek közül hármat implementáltam is a keretrendszerembe a félév folyamán.

A Long Stratégia vásárlási jelzést ad, ha az árfolyam emelkedik, és elad, ha az árfolyam csökken, míg a Short Startégia ezzel ellentétesen cselekszik. Ezen primitív szabályokon túl a WEKA API-ja segítségével egy gépi tanulással támogatott szabályt is fejlesztettem. A modul adatbányászati eszközökkel jelzi előre az árfolyam jövőbeli mozgását.

A keretrendszer maga Java programnyelven íródott, MySQL adatbázis alapon. Két adatolvasó osztályt implementáltam: a program funkciójához szükséges algoritmust, mely az Értéktőzsde honlapjáról olvas és archivál adatokat, és egy másikat, amely historikus adatokat olvas a rendszer adatbázisába.

A teszteket ezeken a múltbeli adatokon futattam, amely a BUX index és négy részvény záróárait tartalmazta, ezáltal valódi adatokon dolgozhattam. Az eredmények igencsak szórtak függően az elemzett részvénytől, de a WEKA Idősorelemzője kielégítő eredményeket mutatott minden részvény esetében.

A következő félévben szeretném a rendszert kiegészíteni a még nem implementált szabályokkal. Mivel mindegyik döntési szabály legalább egy részvény esetében kiemelkedő eredményt is produkált célomnak tekintem, hogy valamely szempont alapján a részvényekhez a legjobban teljesítő szabályt hozzá tudjam rendelni az eredmény maximalizálása érdekében.

A jövőben a grafikus kezelőfelület és a kliens oldali felület fejlesztésével tenném gyakorlati használatra még alkalmasabbá a rendszert.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.