Tőzsdei elemzést támogató szoftver fejlesztése Windows Phone 7 platformra

OData támogatás
Konzulens:
Madari István
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

A Diplomamunkám keretében egy olyan szoftvert készítettem, amely alkalmas a tőzsdei adatok megjelenítésére, elemzésére Windows Phone 7 platformon. Az elkészült alkalmazás két, egymástól függetlenül működő, szerver és kliens szoftverkomponensből áll, melyek együttesen valósítják meg a program funkcióit.

A szerver alapvető feladata a megadott forrásokból a tőzsdei adatok letöltése, valamint ezen információk tárolása. A belső adattárolásnak és a rugalmas szoftverarchitektúrának köszönhetően a program képes különböző szolgáltatóktól származó adatok letöltésére és ezek továbbítására a kliensalkalmazás felé. A saját adatbázist folyamatosan frissíteni kell, amelyet a szerveren futó belső frissítési mechanizmus végez. A szerver alkalmazás legfontosabb feladata a mobil kliensek kezelése. Ebbe elsősorban a felhasználó azonosítása, valamint a lekérdezett tőzsdei adatok átküldése és az ehhez szükséges egyéb kommunikáció lebonyolítása tartozik.

A kliens alkalmazás a Microsoft legújabb fejlesztésű mobil operációs rendszerén, a Windows Phone 7-en fut. A Silverlight technológiát használó felhasználó felület, valamint a mobil platform nyújtotta interaktív, érintőképernyős környezet rendkívüli mértékben megnöveli a program használhatóságát és a felhasználói élményt. A tőzsdei adatok megjelenítésén kívül, az alkalmazás lehetőséget nyújt a megjelenített grafikonok technikai elemzésére is. A beépített értesítési mechanizmusnak köszönhetően a felhasználók, akkor is értesülhetnek a számukra fontos tőzsdei eseményekről, amikor nem kapcsolódnak a szerverhez.

Összességében elmondható, hogy az elkészült szoftver ötvözi a PC-s illetve webes környezetben futtatható elemző programokat a mobil kliens nyújtotta kényelemmel, hordozhatósággal. Az elemzési lehetőségeknek és az értesítési mechanizmusnak köszönhetően pedig egyszerűbbé teszi a tőzsdei kereskedést.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.