TraffiDroid: Kihelyezett sebességmérőkre figyelmeztető szolgáltatás Android platformon

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Vida Rolland
Távközlési és Médiainformatikai Tanszék

Napjainkban rendkívül elterjedtté váltak az okostelefonok, melyeket már nem csak telefonálásra, vagy szöveges üzenetek küldésére használhatjuk, hanem lehetőségünk van internetezni, email-t küldeni és jó minőségű videókat nézegetni. A legtöbb ilyen eszköz rendelkezik GPS vevővel is, segítségével különböző helyfüggő szolgáltatásokat tudunk igénybe venni. Elsőként mindenkinek az autós navigációs eszközök jutnak erről eszébe, amelyek segítségével útbaigazítást kaphatunk. Az utazásaink során láthatjuk, hogy nem csak az okostelefonok, hanem a traffipaxok száma is megnövekedett az elmúlt néhány évben. Azonban csak kevesen tudják, hogy a rendőrség minden hónapban nyilvánosságra hozza a sebességmérések helyszíneit és időpontjait. Ezeket az adatokat azonban körülményes lenne minden indulás előtt a rendőrség honlapján átnézni.

A szakdolgozatom célja egy olyan mobil alkalmazás elkészítése volt, amely segítségével bárki számára könnyedén áttekinthetővé válnak a traffipax információk. Ehhez egy digitális térképet használtam fel, amelyen megjelenítem a sebességmérőket. Ezt a térképet offline módon is használhatjuk, így nem szükséges folyamatos internetkapcsolattal rendelkeznünk. Emellett kihasználva a készülékek GPS vevőjét, a program képes a felhasználó aktuális pozíciója alapján figyelmeztetést adni, ha egy sebességmérőhöz túl közel érne.

A rendőrségi adatokon kívül az alkalmazás képes kezelni a felhasználók által küldött bejelentéseket is. Ezek hitelességéről a többi felhasználó által adott megerősítések és cáfolások segítségével kaphatunk információt.

Az alkalmazást Android platformon valósítottam meg, amely jelenleg a legnépszerűbb és leggyorsabban fejlődő mobilplatform a piacon.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.