Transzformátor Állapot Tényező szakértői rendszer vizsgálata

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Németh Bálint
Villamos Energetika Tanszék

A transzformátorok a villamosenergia-átviteli hálózat egyik legfontosabb és legértékesebb elemei. Az üzemből való kiesésük villamosenergia-ellátási problémákat, javításuk vagy cseréjük nagy költségeket von maga után, ezért állapotuk figyelemmel követése kiemelkedő fontosságú. Üzembiztosságukat számos tényező befolyásolja, mint például szigetelés állapota, a berendezés mechanikai állapota, időjárási és éghajlati viszonyok. Ennél fogva a diagnosztikájuk komplex rendszert igényel.

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Villamos Energetika Tanszék Nagyfeszültségű Technika és Berendezések Csoport által kifejlesztett Transzformátor Állapot Tényező (röviden: TÁT) szakértői rendszer segítségével naprakész és átfogó képet kaphatunk a transzformátor aktuális állapotáról. Dolgozatomban az olajszigetelésű, nagy és középfeszültségű transzformátorokat vizsgálom. Az első felében bemutatom a TÁT szakértői rendszer számára releváns diagnosztikai vizsgálatokat (pl. hibagáz analízis, általános olajvizsgálat, visszatérő feszültség mérése) mérésük módja és az eredményük kiértékelése szempontjából.

A dolgozatom második felében bemutatom a TÁT szakértői rendszer számítási metódusát, majd összehasonlítom két konkrét transzformátor TÁT számításának eredményeit a saját módszereim eredményeivel. Megvizsgálom a CIGRÉ munkacsoport Condition Assessment Of Power Transformers című tanulmányát, amely az erőátviteli transzformátorok állapotdiagnosztikájával foglalkozik. Összevetem a benne szereplő diagnosztikai vizsgálatok határértékeit a TÁT szakértői rendszer által alkalmazott határértékekkel, majd ezek fényében javaslatokat teszek a jelenlegi rendszer fejlesztésére

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.