Transzformátor online monitoring

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Németh Bálint
Villamos Energetika Tanszék

Egy alállomás legfontosabb berendezése a transzformátor. Fontossága mellett anyagilag is jelentős eszközökről beszélünk. Ezeket összevetve fontos, hogy bizonyos jellemzőit meg tudjuk figyelni, melyekből következtethetünk az eszköz állapotára. Ezen következtetésekből pedig megfontolhatjuk az esetleges idő- és munkaigényes karbantartást, valamint – ami még fontosabb – elkerülhetünk katasztrofális következményeket.

A nagytranszformátor - diagnosztika fejlődése napjainkra az online monitoringig jutott el. Az előbb felsorolt feladatokat szenzorok, érzékelők látják el, a diagnosztika az eszköz működése közben folyamatosan folyik.

Feladatom az online monitoring és ezen szenzorok működésének részletes bemutatása valamint választ találni a kérdésre miszerint, e diagnosztikai módszer, kiterjeszthető-e 120/10-20 kV vagy kisebb, 20/0.4 kV – os transzformátorokra is, valamint mi az oka annak, hogy ma még ezeken a feszültségszinteken nem alkalmazunk online monitoringot. E kérdések megválaszolásához az ELMŰ eredeti terveit fogom felhasználni, így bemutatva a transzformátorok cseréjének/karbatartásának pontos gazdasági hátterét.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.