Transzformátorok zaj követelményeinek tervezésre gyakorolt hatásai

OData támogatás
Konzulens:
Janka Sándor
Villamos Energetika Tanszék

A szakdolgozatomat a CG Electric Systems Hungary Zrt.-nél írtam, mivel dolgozatom elkészülte idején gyakornok voltam a cégnél. A szakdolgozatom témája a „Transzformátorok zaj követelményeinek tervezésre gyakorolt hatásai”.

A munkámban a transzformátorok zajkibocsájtás problémájával foglalkoztam. Különböző tervezési kialakítások során vizsgáltam meg a zajszintek változásait. A kialakításoknál a zajforrásokat befolyásoló paramétereket változtattam. A változtatott értékek a következőek voltak az indukció értéke, a vasmaglemezek anyaga, a tekercsek kialakítása, a hűtési kör adatatok, valamint a rugalmast kialakítás.

Ezt követően a cég által a 2014-2017 között gyártott transzformátorokon végzett zajmérési eredményeiből készítettem elemzést. Először a piaci elvárások változását vizsgáltam a NEMA No. TR-1:1993 szabvány határértékeihez képest. A vizsgálat során megállapítottam, hogy a piaci elvárások átlagosan 21,3 dB(A) csökkentek 1993 óta. A továbbiakban a hangteljesítményszint változását elemeztem a mágneses indukció, a vasmag tömeg, valamint a névleges teljesítmény függvényében.

A munkám során sok új tapasztalatot szereztem, betekintést nyertem a transzformátor aktív részének tervezésébe. Megtapasztaltam, hogy milyen összetett ez a folyamat. Tervező- és rajzoló programokkal ismerkedtem meg, melyek segítik, könnyítik a mérnöki munkát.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.