Transzmissziós elven működő optikai mérőrendszer fejlesztése LSPR szenzorokhoz

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Bonyár Attila
Elektronikai Technológia Tanszék

Diplomamunkám során lokalizált felületi plazmon rezonancián alapuló szenzorok teszteléséhez használatos, transzmissziós elven alapuló mérőrendszert tervezését és tesztelését vállaltam feladatomként. Az elkészített mérőrendszer prototípus céljaim szerint alkalmas lesz a későbbi, piaci termékbe történő integrálásra, így egy fejlett point-of-care műszer létrehozásának alapja. Ilyen műszerekre az orvosi elektronikában egyre növekvő szükség és kereslet mutatkozik, világszerte folynak törekvések megvalósítására.

A szakirodalom tanulmányozásával során megismertem a felületi plazmon rezonancia kialakulása mögött álló összefüggéseket, szenzorokban történő alkalmazhatóságát, előnyeit és hátrányait. Ismereteket szereztem az optikai tervezés, a számítógépes gépi látás, az informatikai eszközök közti kommunikáció és a grafikus felhasználói felülettel rendelkező programok készítése terén.

Az így szerzett ismereteket arra használtam, hogy lépésenként egyre összetettebb és szakszerűbb mérési összeállításokat hozzak létre visszacsatolva azok eredményét a következő konfigurációba. A kezdeti, puhatolózó tesztek után célratörőbb, szűkebb területre fókuszáló teszteket végeztem, végül pedig meghatároztam a mérőrendszerem érzékenységét és összevetettem egy spektrofotométerével.

A tervezési lépések során felmerülő akadályoknál és választási lehetőségeknél igyekeztem gyakorlatias, mérnöki szemszögből megközelíteni a lehetőségeket, vagyis nem csak a lehetséges megoldások hatékonyságát, de idő- és költségvonzatát, későbbi lépésre gyakorolt hatásukat is figyelembe vettem.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.