Tranzit információs alkalmazások és mobil közösségi észlelés illesztése valós idejű utastájékoztatáshoz

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Szabó Róbert
Távközlési és Médiainformatikai Tanszék

Az okostelefonok egyre nagyobb teret hódítanak mindennapjainkban. A készülékekbe épített szenzorok és a szinte állandó internetkapcsolatnak hála olyan adatokhoz lehet könnyedén hozzájutni, amely eddig szinte lehetetlennek tűnt a felmerülő költségek miatt. Ezen készülékek felhasználóit mozgósítva lehetőség nyílik olyan információk begyűjtésére, amelyre többlet értéket képviselő szolgáltatások építhetőek az azt használó közösség számára. A felhasználók szívesen használnak olyan alkalmazásokat, amelyekről tudják, hogy profitálhatnak belőlük a hétköznapokban.

Egy ilyen fentebb vázolt szolgáltatás lehet például egy nagyváros tömegközlekedési menetrendjének statikus információit valós idejű jelzésekkel, valós járat indulási időpontokkal kiegészítő alkalmazás. Jelenleg nagyon kevés szolgáltató rendelkezik olyan adatokkal, amelyekre egy ilyen szolgáltatás építhető, vagy amennyiben mégis elérhetőek számára ilyen jellegű adatok, azt csak korlátozottan vagy egyáltalán nem bocsátja a fejlesztők és az utasok rendelkezésére.

A cél egy olyan Android szolgáltatás elkészítése, amely egy statikus menetrend alkalmazással együttműködve lehetővé teszi a felhasználóinak, hogy pontosabb képet kapjanak a járatok indulásának idejéről, azok állapotáról. Lehetővé teszi jelenlegi tartózkodási hely vagy keresési feltételeknek megfelelő kontextus felhasználását az induló és érkező járatok azonosítására, és az adott járművön tartózkodva automatikus megállási események továbbítására a szolgáltatást kiszolgáló szerver felé. Ezen túl képes a szerverről érkező fontosabb eseményekről riasztásokat megjeleníteni.

A feladat megoldása során törekedtem az átláthatóságra, a stabil működésre és a minél egyszerűbb bővíthetőségre. Az alkalmazás programozói interfész kialakításánál a minél magasabb fokú testreszabhatóságot tartottam szem előtt. A megjelenített grafikus felületet az egyszerűség és a könnyen használhatóság jegyében készítettem el.

Az elkészült alkalmazás egy köztes réteget jelent a menetrend alkalmazás, illetve később esetleg más applikációk és a központi szerver között, amely lehetővé teszi a felhasználók által jelentett késések, és egyéb a tömegközlekedést érintő fontosabb események továbbítását a szerverre, majd onnan az ezekre feliratkozott további felhasználók számára.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.