Trombitahang szintézise egydimenziós akusztikai modell alapján

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Rucz Péter
Hálózati Rendszerek és Szolgáltatások Tanszék

A számítógépek teljesítményének növekedésével és a numerikus számítási eljárások térnyerésével új irányt vett az akusztikus hangszerek vizsgálata, modellezése, és új lehetőségek nyíltak meg a hangszintézis előtt is. BSc szakdolgozatomban az egyik ilyen eljárást, a waveguide (hullámvezető) módszert alkalmazva alkottam meg egy trombitacső egydimenziós, diszkrét idejű modelljét. Modelleztem a trombitacső keresztmetszeti változásának hatásait, a cső végi reflexiót és a sugárzási impedanciát. Vizsgáltam a modell közelítésének hibáját, idő- és frekvenciatartománybeli működését, kiszámoltam a bemeneti impedanciáját és vizsgáltam zenei alkalmazhatóságát.

MSc diplomatervemnek az volt a célja, hogy ezeket az eredményeket felhasználva megalkossak egy fizikai elven működő trombitahang-szintetizátort. Irodalomkutatást végeztem az oszcillációért felelős ajkak mozgásának megértéséhez, illetve az ajkak és a hangszertest kapcsolatának vizsgálatához. Számításokat és szimulációkat végeztem a hangkeltés során létrejövő akusztikai változók felírásához, végül ezeket alkalmaztam a már létező hangszertest gerjesztéseként, hogy a kimeneten megkaphassam a lesugárzott hangot.

Hogy az összetett modell gyakorlati, zenei célú alkalmazhatóságát vizsgálhassam, eredményeimet felhasználtam egy valós idejű hangszintetizátor megalkotásához, amelyet egy VSTi pluginban implementáltam.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.