Tüdőkontúr becslése mellkas tomoszintézis felvételeken

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Horváth Gábor
Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék

A szakdolgozatom végső célja egy olyan algoritmus elkészítése, amely mellkas tomoszintézis képeken képes a tüdőt elválasztani a többi területtől egy körvonal segítségével. Ezen körvonalnak több lehetséges felhasználási lehetősége is van a számítógép által segített diagnosztikai rendszerekben. A két legfontosabb lehetőség: a krónikus obstruktív légúti betegség felismerése alaki elváltozásokból, valamint tüdőrák észlelésénél a tüdőn kívüli fals pozitív elváltozások kiszűrése.

A Digitális tomoszintézis egy kitűnő képalkotási technika a betegségek korai felismeréséhez, összehasonlítva a CT-vel (Computed Tomography), gyorsabb, alacsonyabb a dózisa és olcsóbb is a berendezés. Ezeket az előnyöket figyelembe véve célszerű lehet szűrővizsgálatként használni. Ugyanakkor a rekonstrukció során keletkező képek közötti átmosódás miatt a felvétel kevesebb mélységi információt tartalmaz, mint egy CT felvétel. Ezen átmosódás a berendezés geometriájából adódóan a szélső szeletképeken jellemző, amely a szegmentálást, valamint a létrehozott megoldásnak a minősítését is problémássá teszi.

A diplomatervezés során egy mellkas digitiális tomoszintézis felvételeken alkalmazható tüdőszegmentáló eljárást terveztem és implementáltam MATLAB környezetben. A tervezés során különféle eljárások együttes alkalmazásával növeltem a rendszer pontosságát. A kiértékeléshez, valamint a modellépítéshez szükséges referenciák előállítása CT felvételek segítségével történt, emiatt az eredményeket fenntartásokkal kell kezelni.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.