Tüdőkörvonal meghatározása mellkas tomoszintézis felvételeken

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Horváth Gábor
Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék

A rák és a rákkal kapcsolatos komplikációk jelentős hányadát teszik ki az éves halálozási rátáknak. Az egyik legtöbb áldozatot követelő rákfajta a tüdőrák. A rák elleni egyik legjobb védekezési forma, annak korai stádiumában történő diagnosztizálása, melyhez elsősorban mellkas röntgenképrekre támaszkodnak az orvosok. Sok esetben viszont ez nem elegendő. Egyes kisebb elváltozásokat igen nehéz egy mellkas röntgenképről felismerni.

Ennek enyhitésére folynak a fejlesztések mellkas tomoszintézis módszereken, melyek megnövelt részletességet ígérnek minimálisan növelt sugárdózis mellett. Egyetlen hátránya, hogy számtalan kép készűl amelyeket mind ki kell értékelnie a szakértőnek, akiknek a világ nagy részén így is túl sok feladatuk van. Túlterhelt szakembereket, még nagyobb képhalmaz feldolgozásával terhelni, csak a hibák valószínűségét növeljük utat engedve az esetlegesen könnyen megelőzhető komplikációk kialakulásának. Emiatt az utóbbi években egyre növekvő törekvések célozzák a folyamat automatizálását amellyel csökkenthetnénk a szakemberek terhelését és potenciálisan megnövelhetnénk a sikeres korai diagnózisok számát.

Ebben a szakdolgozatban is ezt az automatizálási folyamatot veszem górcső alá. Bemutatom a problémát, megvizsgálom az irodalmat és annak egyes eredményeit, és végűl megfogalmazom az általam választandó jövőbeli útirányt.

Erőfeszítéseim ellenére nem született elfogadható megoldás. Azonban néhány potenciálisan hasznos módszert megvizsgáltam, amelyek segíthetnek ennek a komplex folyamat egyes részeinek a megoldásában.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.