Tüdőtérfogat becslési eljárások mellkas röntgenképek alapján

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Horváth Gábor
Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék

A dolgozat négy nagy részre tagolódik; minden rész felhasználja az előző eredményeit. Az első rész a probléma ismertetésével, a célok kitűzésével foglalkozik. A második rész egy tomografikus rekonstrukciós algoritmus, a SART algoritmus elvi hátterének és implementációjának ismertetéséből áll. A rekonstrukciós algoritmusok szolgálnak arra, hogy a több pozícióból készült mellkasröntgen-felvételekből egy kvázi háromdimenziós voxeltömböt készítsen, amely közelíti az emberi test röntgenelnyelő képesség eloszlásfüggvényét.

A harmadik rész egy szegmentációs eljárást mutat be, amely képes a rekonstruált háromdimenziós voxeltömbön belül elkülöníteni a tüdőhöz tartozó térfogatelemeket. Ehhez ún. Level Set Method alapú megközelítés lett alkalmazva, melynek előnye, hogy a szeletek nem csak külön-külön (kétdimenziós képekként), hanem egyben, térben tudja kezelni az algoritmikus komplexitás növekedése nélkül.

Az utolsó, negyedik rész fogja tartalmazni a térfogat becsléssel kapcsolatos algoritmus leírását, amely bemeneteként a meghatározott körvonalat, és a rekonstruált voxeltömböt is használhatja.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.