Tulajdonság alapú zárolás megvalósítása EMF modellek felett

OData támogatás
Konzulens:
Debreceni Csaba
Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék

Napjainkban a modellvezérelt fejlesztés (MDE) egyre népszerűbb a komplex rendszerek tervezése területén. A módszertant kiegészítve kollaborációs eszközökkel a mérnökök egy időben ugyanazon a modellen képesek dolgozni, így nagyban nő a produktivitásuk. A felhasznált eszközök funkciói ugyan már manapság is sokrétűek, azonban a folyamatosan növekedő igények az eszközök folyamatos bővítését és fejlesztését igénylik.

Hogy ezen eszközök megfelelő irányban fejlődjenek, a MONDO projekt a modell vezérlés elméleti alapjaival, skálázható modellezéssel és ezek egy nyílt-forrású felhő alapú rendszerbe való integrálhatóságával foglalkozik. A munkám itt kapcsolódik be.

A feladatom egy kollaborációt támogató, EMF modelleken tulajdonság alapú zárolást megvalósító eszköz létrehozása volt. A munkám során megvizsgáltam több már meglévő alternatívát, megvizsgáltam a verziókezelő rendszereket és az Eclipse eszközeit is. Ezek után az Eclipse IncQuery eszköze segítségével hoztam létre egy szakterület és szerkesztő független modell zárolási eszközt.

Eredményül egy nagy memória igényű, de hatékony, gyors eszközt kaptam. Az IncQuery használata által egy könnyen értelmezhető, deklaratív zármintákat kaptam. Ezen minták változói fix értékeket vehetnek fel, vagy szabad paraméterként funkcionálhatnak. A zárak könnyen megoszthatóak egy központi szerver segítségével, majd ezek alkalmazhatóak a kliensek oldalain. Így a megoldás egy jó kollaborációs alapréteget nyújt a modellek fejlesztése során.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.