Túlterhelés detektálás konténerekben futó szolgáltatáshoz

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Maliosz Markosz
Távközlési és Médiainformatikai Tanszék

Dolgozatom témája a túlterhelés detektálása konténerekben futó szolgáltatásokhoz. A dolgozatban áttekintést adok a felhő alapú számítástechnikáról, az operációs rendszer szintű virtualizációról, valamint a Kubernetes technológiáról. Az operációs rendszer szintű virtualizáció konténerek segítségével izolált környezetben képes alkalmazások futtatására. A Kubernetes egy hordozható és bővíthető konténer menedzsment platform, mely megkönnyíti mind a konfigurációt, mind az automatizálást. Egyszerűbbé teszi a konténerizált alkalmazások kezelését és lehetővé teszi a felhasználók számára többkonténeres alkalmazások telepítését, mendezselését és skálázását.

A szakdolgozatomban vizsgált szolgáltatás egy webszerver, amit a Kubernetes konténer menedzsment platformon hoztam létre. A célom a webszerverrel való kommunikáció során a kérések kiszolgálási idejének elemzése és az eredmények alapján olyan munkaterhelés kialakítása, mely a lehető legnagyobb rátájú kéréseket eredményezi, anélkül, hogy a kiszolgálókat túlterhelné.

A munkaterhelés kialakításához egy webszervert működtettem egy Kubernetes podban és egy másik podból küldtem kéréseket egy HTTP terhelésgeneráló alkalmazás segítségével. A válaszok statisztikája alapján megpróbáltam minél pontosabban detektálni a túlterhelést, majd állítani a kérések rátáját a teljesítmény optimalizálásához.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.