Túrista napló alkalmazás készítése Windows 8 platformra

OData támogatás
Konzulens:
Albert István
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

A Windows 8 piactere nemrégiben megnyitotta magát a széles felhasználó közönség előtt, és az alkalmazás kínálat bővülése nagy rugaszkodással indult. Így egy hónappal a hivatalos nyitás után közel 20000-et tettek ki az elfogadott alkalmazások.

A tabletek az univerzális felhasználhatóságot és a hordozhatóságot ötvözik, így az utazásokon, tipikusan nagy hasznossággal bírnak, és az turisztikai célú alkalmazások pedig külön kiemelkednek a használhatóságukkal.

Ezen megfontolásból tűztem ki szakdolgozatom céljául, hogy a Windows 8 platform által nyújtott keretek közt egy turista napló alkalmazást elkészítsek a Modern UI design elveit követve, ennek tervezési és implementációs lépéseit bemutassam.

A fejlesztői oldal statisztikái alapján nagyjából 20000 körüli az egy nap alatt letöltött alkalmazások száma az Utazás kategóriában. Ez a szám nem túl nagy, tekintve azonban az elérhető alkalmazások minőségét, és hasznosságukat, ez a letöltés számosság a jobb alkalmazások köré csoportosul, ezért egy jól eltalált, működőképes alkalmazással, és megfelelő terméktámogatással nagyszámú felhasználóbázist építhetünk.

Az alkalmazás főként a Bing Maps által biztosított térképpel, és helymeghatározással kapcsolatos szolgáltatásokra épít, továbbá a szinkronizálás és a felhasználó menedzsment miatt a Live SDK és a Windows Azure szolgáltatásaira. Így, bár az alkalmazás használata eléggé szűk profilú, a mögöttes rendszer több aktuális technológiát is érint.

Az elkészült alkalmazás segítséget nyújt a felhasználónak utazása során megörökíteni egy-egy bejárt út során meglátogatott nevezetességeket. Az alkalmazás főleg online használatra alapszik (a térkép miatt) ugyanakkor az elkészített, teljesen felszinkronizált túrákat utólag több készüléken is végigkövethetjük.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.