Turisztikai célú szállásfoglaló alkalmazás tervezése

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Kósa Zsuzsanna Mária
Távközlési és Médiainformatikai Tanszék

Többféle lehetőség közül választhatunk, ha szálláshelyet szeretnénk keresni és lefoglalni. Az emberek választhatnak, hogy esetleg interneten keresztül keresnek és foglalnak maguknak szállást, ahol nekik kell mindent leegyeztetni a szállásadóval és kockázatosabb a fizetés is, vagy betérnek egy utazási vagy turisztikai irodába, ahol kényelmesen lefoglalhatják a számukra megfelelő szálláshelyet, biztonságosan fizethetnek, és csak az utazással kell törődniük. Ezt az utóbbi lehetőséget elég sokan preferálják, azonban egyre több turisztikai iroda nyílik hazánkban, melyeknek versenyezniük kell egymással. Mindegyik célja, hogy minél több ügyfelet tudjon magához csalogatni, akik elégedettek a szolgáltatással, és újra, meg újra az iroda vendégei lesznek. Mindehhez, mivel egy nyaralás során minden apró részlet számít, kiemelkedően pontos adminisztráció szükséges, hogy a pihenés gondtalan legyen. Ez akkor valósulhat meg, ha olyan alkalmazást használnak, mely lehetővé teszi a pontos, és gyors keresést a szállások között, és megbízható a foglalási funkciója. Erre leginkább a vállalatirányítási rendszerek alkalmasak, ezért egyre több irodában kerül bevezetésre ilyen rendszer.

A dolgozatban egy olyan alkalmazás fejlesztését mutatom be, mely SAP-ban, ABAP nyelven készül. Az SAP rendszerek elég kedveltek, mivel bevezetésükre számos megbízható bevezető partner áll rendelkezésre.

Bemutatom, hogy a fejlesztéshez milyen adatokra van szükség, ezek milyen táblákban tárolhatók, és a táblák hogyan kapcsolódnak össze. Az egyes funkciók folyamatát a könnyebb átláthatóság érdekében diagramokkal, ábrákkal is szemléltetem. Részletezem az implementálás menetét, majd az alkalmazás helyes működését különféle tesztadatok segítségével ellenőrzöm.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.