Typosquatting jelenség a domain nevek regisztrációjában

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Félegyházi Márk
Hálózati Rendszerek és Szolgáltatások Tanszék

Az Interneten az IP címek képezik a működés fundamentális alapját. Ezek a címek azonban az emberi szem számára értelmezhetetlenek, ezért a gépek azonosítására az IP címek helyett az ún. domain neveket javasolták. Ezek a domain nevek mindenütt jelen vannak, ezeket használjuk a weben való navigáció mellett az emailek címében is.

Az adathalászat, az adatlopás és a typosquatting a három legfőbb technika, hogy a jóhiszemű felhasználókat hamis oldalakra csalják. A typosquatting olyan spekulatív jelenség a domain regisztrációk körében, amely kihasználja az internetes címek hasonlóságát és az emberek nem teljesen biztos gépelési tudását. A népszerűség vonzotta spekuláció megfigyelhető az internetes ökoszisztémában, amelyben a typosquatting népszerűsége továbbra is fennmarad a folyamatos népszerűségét csökkentő hatások ellenére is.

A typosquatting problémára szeretnék egy olyan megoldást nyújtani a megismert munkák alapján, amely ötvözi azok előnyös tulajdonságait és megpróbálja azok hiányosságait kiküszöbölni. Az elsődleges cél, hogy valamilyen szempontrendszer alapján képesek legyünk a typo domaineket detektálni. Ennek eléréshez szükségünk van egy olyan typo kereső motor megalkotására, amely a lehetséges typo domaineket egy listába gyűjti. Ezt az adatbázist felhasználva már képes lesz egy böngésző plugin, vagy egy DNS alapon működő feketelista is helyes eredményeket szolgáltatni a lekérdező számára.

Jelen szakdolgozatban szeretném bemutatni a typosquattinghoz kapcsolódó irodalmat, az általam elkészített typosquatting értékelő rendszer tervezését és megvalósítását, amely a tesztek alapján az eddigi munkáknál szélesebb körben képes a typo domainek detektálására és javítására.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.