UART és LIN interfész megvalósítása FPGA áramkörön

OData támogatás
Konzulens:
Szántó Péter
Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék

A szakdolgozat témám az evosoft Hungary Kft-hez köthető, ahol négy diáktársamnak és nekem egy általános mikrokontroller megalkotása volt a feladat FPGA áramkörre. Felosztottuk a projektet részfeladatokra, ahol a rám bízott teendő egy UART soros kommunikációs protokollal, és egy LIN soros kommunikációs protokollal működő periféria megvalósítása volt VHDL nyelven.

Az FPGA-n megvalósított mikrokontroller fő előnye, hogy optimalizálható a felhasználás szempontjából, tehát csak azok a perifériák kerülnek bele, amelyek a célfeladat szempontjából fontosak. Nem mellékes szempont az sem, hogy sokkal magasabb órajel frekvenciával képesek működni az így megalkotott rendszerek.

A modult egy céges specifikáció alapján készítettem el, mely a specifikáció alapján egy harmadik személy által verifikálva lesz, elsajátítva ez által az ipari munkamódszereket egy ilyen feladatnál.

A dolgozat az említett perifériák megalkotásának bemutatására irányul, ebből kifolyólag az irodalomkutatás során összegyűjtöttem a ma használatos mikrokontrollerek esetén leggyakrabban alkalmazott soros kommunikációs protokollokat, illetve ismertetem az APB protokollt, mivel a modulok ezen az általános APB interfészen keresztül kapcsolódnak a processzorhoz. Működésüket ábrával illusztrálva mutatom be. Ezek után következik a két periféria hardveres megvalósításának leírása, kitérve a perifériák részmoduljainak működésére, feladatára. Az egyes részfeladat megvalósítása során adódó különböző lehetőségeket ismertetem, és megindoklom választásom okát. Végül az elkészült perifériák tesztelésének eredményét ábrával illusztrálva bemutatom.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.