UDS kommunikációs protokoll segítségével megvalósított ECU Bootloader és Applikációs SW flash-elése Java SE 8 alapon

OData támogatás
Konzulens:
Kövesdán Gábor
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

A beágyazott rendszerek szoftverének tesztelése alapvető követelmény minden estben, de különösen, ha biztonság-kritikus rendszerekről beszélünk. Ez ugyanúgy érvényes az autóipari beágyazott rendszerekre, mint amilyeneket a Thyssenkrupp Components Technology Hungary budapesti csoportja is fejleszt. A program minden egyes új iterációjának meg kell felelni egy sor követelménynek, melyeket teszteken keresztül ellenőrzünk. Ennek az első lépése, hogy a tesztelendő kódot letöltsük a hardverre, jelen esetben a TK által gyártott szervokormányok elektromos vezérlőegységét (ECU) tartalmazó modulra, amit cégen belül PowerPack-nek (PP) hívunk.

Ezután több különböző teszteset által ellenőrizzük, hogy a program tényleg a specifikáció szerint működik-e, hogy a fejlesztés következő fázisába léphessünk, de fejlesztés közben is hasznos lehet az ehhez hasonló teszteket futtatni, hogy ellenőrizzük az eddig megvalósított funkciók megfelelő működését.

Hogy ezeket gyorsan és hatékonyan megvalósíthassuk, a Thyssenkrupp egy Java-ra épülő automatizált tesztkörnyezetet, amire QuickCheck Automation (QCA) néven hivatkoznak. A célja, hogy PP -re kerülő szoftvert rövid idő alatt, minimális emberi beavatkozással ellenőrizze. Ehhez azonban az ECU-ra rá kell flash-elni a tesztelendő kódot. Ez több módon is megvalósítható, de ha a szoftver képes az Unified Diagnostic Service (UDS) protokoll megvalósítására, akkor az lehetségessé teszi, hogy a flashelést ugyanazokkal az eszközökkel hajtsuk végre, mint a tesztelést, azaz semmilyen dedikált eszköz és ráépülő költség nem szükséges hozzá.

Egy ilyen applikációnak bele kell épülnie a már meglévő Java alapú QCA architektúrába, de ezáltal fel is használhatja annak a moduljait, mint pl. az UDS API-ja amelyre erőteljesen épít is az implementáció. A feladat tehát magába foglalja mind az UDS és az alatta lévő protokollok megértését, és azoknak az implementációinak tanulmányozását a tesztkörnyezet beágyazott C és az azt vezérlő QCA rendszer Java kódjában. A szakdolgozat ennek a flash-elő applikációnak a létrehozását fogja részletezni.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.