UEFI alapú memóriatesztelés

OData támogatás
Konzulens:
Lazányi János Gyula
Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék

Korunk digitális eszközeinek döntő többsége dinamikus memóriát használ az adatok és a programkód tárolásra. A dinamikus memóriák előnyös tulajdonsága a nagy elérhető tárolókapacitás, amely az egyszerű felépítésből adódik. Ezzel együtt, ezen felépítésből adódik az is, hogy minden egyes memóriacellát adott időközönként frissíteni kell, különben elveszti tartalmát.

A szabványos frissítési idő növelésével az egyes bithibák száma növekszik. A tanszéken futó kutatás egyik célja az, hogy kapcsolatot találjon a nem-szabványos frissítési idők mellett mért hibaszám és az egyes memóriachipek állapota között. A tesztek kezdetben FPGA platformon futottak, de célszerű egy PC alapú platformot is létrehozni. A nehézséget az okozza, hogy az algoritmus során a számítógép központi memóriáját teszteljük, ezért maga a program onnan nem futtatható.

A Unified Extensible Firmware Interface (UEFI) specifikálja egy számítógép hardver és operációs rendszer közötti interfészét, amelyet a Basic Input/Output System (BIOS) leváltására fejlesztettek ki. Amennyiben saját BIOS/UEFI firmware-t fejlesztünk ki, amely tartalmazza a memóriatesztelő szoftvermodult is, úgy hagyományos PC-n is futtathatóvá válik a tesztelő algoritmus, hiszen a BIOS/UEFI általában egy külön Flash memóriában található. A célom ezen platform kifejlesztése.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.