UHF RFID rendszer tervezése helyfüggő szolgáltatáshoz

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Varga Pál
Távközlési és Médiainformatikai Tanszék

Manapság minden nagyvállalatnak vannak raktárjai és komplex logisztikai megoldásai, amelyben gyakran különféle RFID kapukat használnak fel az áthaladó forgalom monitorozására. Azonban hogyan lehetséges megfelelően monitorozni azt, hogy melyik csomagjuk melyik polcra került vagy merre található éppen? Hogyan deríthető ki másnap reggel, hogy az előző nap utolsó összefóliázott dobozkupac melyik a sok közül? Lehet-e hatékony, moduláris megoldást adni ezekre a kérdésekre alacsony árfekvésű, akár nyílt forráskódú eszközökkel? Ezekre a kérdésekre próbál választ adni a szakdolgozatom, melynek keretében egy már működő UWB alapú beltéri helymeghatározó rendszer folyamataihoz illesztettem egy RFID alapú csomagszkennelő és követő rendszert.

A szakdolgozatom elején történelmi kitekintést teszek a felhasznált technológiák fejlődésére, külön foglalkozva a kérdéssel, hogy miért érdemes RFID-t használni, mik a az alternatívák, és a ezek miért nem tudják tartani a lépést?

Továbbá ismertettem az általam használt technológiák alapjait és a logisztikai terminológiát, illetve azokat az ismereteket és alternatíva termékek működését, melynek ismerete akár pontosabb és jobb rendszer kialakítására is adhat lehetőséget.

Ezután egy követelményspecifikáció fektetek le valós esettanulmány alapján, annak alapkövetelményeivel és prioritásaival. Piackutatást tartva megkeresem azokat az eszközöket, amik a feladat lehetséges megoldásának részét képezhetik, és elérhetőek. Az eszközök képességeinek felderítéséhez különböző mérési eredményeim ismertetem, ezek eredményeiből a feladat megvalósíthatóságáról következtetéseket vonok le. Ezek alapján pedig egy pontos tervet állítok fel választható lehetőségekkel, a megismert eszközök és lehetőségek tükrében.

Az implementációm is részletezem, amelyben az általam kiválasztott dizájnt készítettem el a meglévő pozícionáló rendszer által használt hardverplatformra. A megvalósításom teszteknek is alávetettem, melyek eredményeiből levonom a konzekvenciákat, és végezetül összefoglalom az általam végzett munkát.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.