UML alapú szoftver architektúra dokumentálási koncepció fejlesztése IBM Rational Rhapsody környezetben

OData támogatás
Konzulens:
Szabó Zoltán
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

A mindennapi életben egyre több helyen jelenik meg valamilyen formában az informatika. A szoftverek komplexitásának növekedése, valamint az elvárt biztonsági előírások betartása egyre szükségesebbé teszi, hogy a fejlesztett szoftver architektúrája gondosan felépített, átlátható és jól dokumentált legyen.

Diplomatervemben az architektúra dokumentálásának feladatával foglalkozom. A szoftver méretétől és összetettségétől függően a dokumentáció többféle módon is történhet. Egyszerűbb architektúrák esetén elegendő lehet valamilyen szöveges dokumentáció, azonban nagyobb lélegzetvételű projekteknél, vagy ha a szoftvernek több variánsát kell fejleszteni, ez jellemzően nem kielégítő.

Ilyen esetekben jönnek szóba a grafikus modellező nyelvek, mint az UML, illetve az ezeket támogató szoftvereszközök, mint az IBM Rational Rhapsody.

Dolgozatomban bemutatom az UML és az autóipari szabvány ASPICE ide kapcsolódó részeit, a Rhapsody-t, végül pedig bemutatok egy koncepciót, hogy ezeket hogyan lehet összehangoltan felhasználni a fejlesztés elősegítésére.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.