UML szekvencia diagram feldolgozó program továbbfejlesztése

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Micskei Zoltán Imre
Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék

Napjainkban egyre nagyobb hangsúlyt kap egy szoftver fejlesztése mellett annak karbantartása is, ami a szoftver életciklusának szerves részét képzi. A karbantartás feladata, hogy javítsa a szoftver teljesítményét és egyéb tulajdonságait, valamint az időközben megtalált hibákat, miután a felhasználók megkapták azt. A karbantartás része lehet a szoftver továbbfejlesztése is, amely olyan újratervezést és átalakítást jelent, melyek a szoftver belső, nem strukturális tulajdonságait érintik, a már meglévő funkcionalitásait nem. A szakdolgozat elkészítése során megismerkedtem részletesebben ezzel a technikával. A feladatom egy korábban elkészített szekvencia diagramokat feldolgozó alkalmazás megismerése és továbbfejlesztése volt.

A dolgozatom első fejezetében kitérek a szoftverek karbantartásának szükségességére, és egy konkrét technikára, aminek segítségével az alkalmazást továbbfejlesztettem. Bemutatom a pontos feladatot, és megfogalmazom részletesebben a célokat. A második fejezetben áttekintem azokat a háttérismereteket, technológiákat, amik a feladat elvégzéséhez szükségesek. Kitérek az UML 2 szekvencia diagramokra, az ezekhez kapcsolódó UML2 osztálykönyvtárra, valamint a szekvencia diagramok feldolgozásához használt TERMOS elnevezésű nyelvre. Ezen kívül bemutatom a korábban elkészült alkalmazást is. A harmadik fejezetben részletesebben bemutatom az alkalmazás szerkezetét, a megfogalmazott célokat figyelembe véve megtervezem az új struktúráját, az új teszt keretrendszert, illetve ehhez egy teszt modellt. Megfogalmazom az elvégzendő konkrét feladatokat is. A negyedik fejezetben sorra veszem az előzőleg megfogalmazott feladatok konkrét megvalósításait, bemutatom a legfontosabb és legérdekesebb implementációs megoldásokat. Az ötödik fejezetben bemutatom az eszköz teszteléséhez elkészített teszteseteket, majd értékelem a lefuttatott teszteket, és összefoglalom a tesztelés tapasztalatait.

A feladatok elvégzésével úgy módosítottam a korábbi alkalmazást, hogy az az aktuális szabványhoz és osztálykönyvtárakhoz illeszkedik, belső szerkezete pedig jobban átlátható, az alkalmazás könnyebben bővíthető. Az implementált teszt keretrendszer segítségével pedig automatikusan tesztelhetővé tettem az alkalmazást.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.