USB HID optikai extender programozása beágyazott környezetben

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Kovácsházy Tamás
Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék

A dolgozat témája egy USB HID (Human Interface Device) jeltovábbító berendezés tervezése. A készülék segítségével optikai szálon továbbíthatjuk billentyűzetek, egerek és egyszerű HID osztályba tartozó eszközök USB kommunikációját. Az extender adó-vevő páros segítségével a számítógép és a beavatkozó eszközök (billentyűzet, egér) közötti távolság akár kilométerekre is növelhető. A feladatom a Device és a Host modulok elkészítése és a közöttük levő protokoll definiálása. A feladatom részét képezte a részletes specifikáció kidolgozása az előzetes elképzelések alapján, melyhez át kellett tekintenem az USB szabványt. Ezután kialakítottam a rendszer funkcionális blokkvázlatát, melynek segítségével körvonalazódtak az egyes szükséges áramköri blokkok feladatai.

A tervezés lépéseiben mindvégig szem előtt kellett tartani a készülék felhasználóbarát kialakítását, a biztonságos működést, valamint előretekintve figyelembe venni a majdani bővítési és továbbfejlesztési lehetőségeket. Az eredeti elképzelés szerint a készülék transzparens átvitellel valósítja meg az USB átvitelt, azaz az emulált eszköz az eredeti (átvitt) eszköz jellemzőivel mutatkozik be. A számítógép az extender-t nem érzékeli, mint csatlakoztatott eszközt.

A diplomaterv során elkészült a készülékpáros programja, a kapcsolási rajzok, és egy teszt példány páros. Ezeken a példányokon el kellett végezni az élesztést, tesztelést és javaslatokat kellett adni a végleges verzióhoz szükséges változtatásokra.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.