USB interfésszel rendelkező analóg jel digitalizáló egység tervezése

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Benesóczky Zoltán
Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék

A Cypress CY7C68013 jelű USB-s mikrokontrollere egy feljavított 8051-es mag mellett tartalmaz egy GPIF-nek (General Programmable Interface - Általános programozható interfész) nevezett perifériát.

Ennek segítségével nagy sebességű (USB High-speed) párhuzamos (8 vagy 16 bit) adatátvitel valósítható meg a kontroller és a PC között. A kontroller további előnye, hogy ún. automata üzemmód is lehetséges. Ez lehetővé teszi, hogy az inicializálás után a GPIF és az USB között a továbbiakban automatikus az adat átadás (a mikrokontroller beavatkozása nélkül történik). Az USB kommunikáció szokásos eljárásait előre megírt keret szoftver valósítja meg.

A GPIF programozását külön PC-s program segíti, mely grafikus felületet (idődiagramhoz hasonló megjelenés) biztosít a GPIF és a külső hardver egység közötti (akár handshake-es) kommunikáció megvalósításához. Ennek kimenet egy C nyelvű file, mely a programhoz szerkesztendő.

A diplomaterv célja ezen periféria lehetőségeit legjobban kihasználó eszköz tervezése, mely egy korlátozott képességű oszcilloszkóphoz hasonlóan tud működni. Meg kell fontolni azon kiegészítési lehetőségeket, amivel ez a rendszer korlátozott képességű logikai analizátorként is működhetne.

A feladat magában foglalja a hardware részletes megtervezését, a nyomtatott áramkör elkészítését, valamint a firmware és a PC oldali software elkészítését. Összességében így egy olcsó, minimális hardware kiegészítést igénylő, mégis viszonylag jól használható rendszert kapunk.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.