USB-Meterbus master tervezése

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Pilászy György
Irányítástechnika és Informatika Tanszék

Összefoglaló

A M-Bus buszrendszert fogyasztásmérők kiolvasására és vezérlésére fejlesztette ki Dr. Horst Ziegler professzor és a Texas Instruments Deutschland Gmbh. 1992-ben. Jellemző alkalmazási területei: áramlásmérők, hőmennyiségmérők, gázfogyasztás mérése. Robusztus, költséghatékony kialakítása és egyszerű kezelhetősége miatt napjainkban is széles körben alkalmazzák.

A szakdolgozat témája egy olyan M-Bus master fejlesztése, ami három slave egység fogadására képes, valamint egy számítógéphez csatlakozik USB porton keresztül.

Az első fejezet a M-Bus protokollt mutatja be. Részletesen ismerteti a fizikai, az adatkapcsolati és az alkalmazási réteget. A fejezet végén egy példán keresztül bemutatja a protokoll használatát.

A második fejezetben bemutatásra kerül a M-Bus master rendszerterve, valamint ismertetésre kerülnek a rendszertervben szereplő egységek feladatai.

A harmadik fejezet tartalmazza a rendszerterv alapján megvalósított áramköröket, tervezési paramétereiket. A fontosabb kapcsolási rajzok is bemutatásra kerülnek ebben a fejezetben.

A negyedik fejezetben az elkészült áramkör élesztésével, tesztelésével kapcsolatos mérések találhatók.

Az ötödik fejezet a M-Bus master működtető programját mutatja be.

A hatodik fejezet ismerteti a PC-s kezelői felület feladatát, fejlesztését és használatát.

A hetedik fejezetben az elkészült hardver és szoftver együttes működése kerül bemutatásra egy slave egység segítségével.

A nyolcadik fejezet egy hallgatói laborgyakorlathoz készített mérési útmutatót tartalmaz az M-Bus megismeréséhez, vizsgálatához.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.