USB-s billentyűzetként viselkedő TV távirányító

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Csorba Kristóf
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

Szakdolgozatom célja egy olyan eszköz tervezése volt, mely lehetővé teszi a számítógép távolról való vezérlését. A lehetőségek végiggondolása után ezt egy a háztartásban már korábban is meglévő és egyéb célokra használt távirányítóval kellett megoldanom.

Az eszköz a számítógép felé USB-s billentyűzetként viselkedik, és a távirányító gombnyomásait fogadja, majd a hozzárendelt billentyűnyomást, billentyűkombinációt közvetíti a számítógépnek. A távirányítónak több üzemmódja is van, amik között szintén a gombokkal váltogathatunk. A különböző módokban más és más esemény van az egyes gombokhoz rendelve, így például a VLC médialejátszó használatakor az üzemmódváltó gomb megnyomása után máris a programnak megfelelő gyorsbillentyűk lesznek a távirányító egyes gombjaihoz rendelve. Használhatjuk ezen felül kombinált feladatok elvégzésére is, például teljes képernyős prezentáció léptetése közben is tudjuk a háttérzenét feltűnésmentesen irányítani üzemmódváltogatás nélkül is. RS-232-n pedig a TV távirányító bármely gombjának lenyomása után megtudhatjuk az épp aktuális üzemmódnak megfelelő hozzárendelést, billentyűkombinációt.

Először utánanéztem az RS-232, USB kommunikáció, USB-HID osztály specifikációjának és előnyeinek, és az infra távirányítók működésének. Kerestem egy integrált USB meghajtóval rendelkező mikrokontrollert, melynek képességeit alaposan megvizsgáltam és ennek alapján nagyjából elképzeltem a leendő eszközöm működésének megvalósítását.

Második lépésben megterveztem a hardver kapcsolási rajzát és a nyomtatott áramkört a hozzá szükséges alkatrészek kiválasztásával, amit utána le is gyártattam, az egyetemi laborokban pedig megépítettem és felélesztettem a hardvert.

Végezetül pedig C nyelven programot írtam a mikrokontrollerre, ami az előre meghatározott működést megvalósítja.

Végeredményben egy jól működő eszközt hoztam létre, amely a legtöbb számítógép esetében installálás nélkül használható és a kitűzött elvárásoknak megfelel. Örülök, hogy a célomat elértem és egy a mindennapjaimat segítő és emellett látványos feladatot ellátó eszközt tudtam alkotni.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.