UV sugárzás mérő tervezése obszervatóriumi alkalmazásra

OData támogatás
Konzulens:
Váradi Zsolt
Szélessávú Hírközlés és Villamosságtan Tanszék

A geofizikai jelenségek megfigyelésének alapja a hosszútávon megbízhatóan üzemelő hiteles adatokat szolgáltató mérőberendezések alkalmazása.

A diplomatervem egy éve alatt egy olyan eszköz létrehozásán dolgoztam, amely a Fertőboz közelében található Széchenyi István Geofizikai Obszervatórium területén telepítve képes a napfény UV tartományába eső sugárzás mérésére. A kültéren üzemelő eszköz által szolgáltatott mérési adatok felhasználhatók egészségügyi, meteorológiai, vagy légkörfizikai vizsgálatokra és hosszútávú, akár több évtizedes tendenciák megfigyelésére.

A diplomaterv során beszélek az UV mérés fontosságáról, áttekintem a mérés elvi alapjait, a mérendő mennyiségek elméleti nominális és maximális értékeit, valamint a mérési elrendezés sajátosságait. Bemutatom a követelményekhez igazodó áramkör tervezésének és méretezésének a menetét. Szó esik a hosszútávú kültéri alkalmazás kihívásairól, az ennek megfelelően megtervezett és elkészült műszerdobozról, a kültéri és beltéri egység interfészéről. Bemutatom a műszer mérésvezérlőjének szoftverével szemben támasztott elvárásokat, folyamatábrán szemléltetem a felhasználó által választható különböző üzemmódok működését. Beszélek a különböző tesztelrendezésekről, a mérésknél használt eszközökről, és az ezek alatt szerzett tapasztalatokról.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.