Üdítőital-gyártó technológia automatizálása és szimulációja Siemens TIA Portál és S7-1500 PLC felhasználásával

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Tevesz Gábor
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

A szakdolgozatom elkészítése során megismertem a világ egyik vezető PLC gyártójának (Siemens) legújabb automatizálási eszközeit (S7-1500-as termékcsalád), a hozzá tartozó fejlesztőkörnyezetet, illetve az üdítőital-gyártás technológiájának alapjait.

A feladatom egy demonstrációs célra alkalmas szoftver tervezését, implementálását és tesztelését foglalta magába. A szoftver teszteléséhez szükséges volt egy különálló, a technológiát szimuláló program megtervezése és létrehozása is, valamint az operátorral való kommunikáció céljából szükséges volt az irányított folyamat vizualizációja is.

Az elkészült vezérlőprogram alkalmas az általam megalkotott, absztrakciókat tartalmazó modell irányítására, azonban az ipari környezetben való alkalmazáshoz további fejlesztésekre és az irányítandó egységek, érzékelők és beavatkozók működéséhez szükséges jelek pontos ismeretére lenne szükség.

A következő oldalakon bemutatásra kerülnek a felhasznált eszközök és fejlesztőkörnyezet, illetve röviden ismertetem a PLC-k programozási nyelveit is. A szakdolgozatom tartalmazza a feladat részletes leírását és működési egységek szerinti felosztását, a vezérlőprogram megtervezésekor tett általános és speciális esetekre vonatkozó megfontolásokat, valamint az elkészült funkcionális blokkok működésének leírását és a felhasználói program bemutatását, illetve a program működésének értékelését, továbbfejlesztési lehetőségeit.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.