Ügyviteli rendszer fejlesztése URH rádiók bérbeadásának támogatására

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Ekler Péter
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

Napjainkban egyetlen sikeres vállalkozás működése sem képzelhető el az ügymenetet támogató informatikai rendszerek nélkül. Ezek a rendszerek megkönnyítik a dolgozók számára az üzleti folyamatok kezelését és adminisztrálását is.

A mobil eszközök robbanásszerű terjedésével egyre inkább igény mutatkozik arra is, hogy ezen rendszereket bárhonnan, bármikor elérjük. Ha figyelembe vesszük a fejlesztési időt és hatékonyságot, akkor arra a következtetésre juthatunk, hogy az üzleti logikát célszerű egyetlen szerverként funkcionáló rendszer komponensben megvalósítani, majd ehhez a különböző platformokon futó klienseket csatlakoztatni. Egy ilyen elosztott rendszer megvalósításához nagy segítséget nyújt a REST architektúra.

A dolgozat keretében megvalósított rendszer REST architektúrára épül és három komponenst tartalmaz. Egy URH rádiók bérbeadásával foglalkozó vállalkozás számára nyújt támogatást, kezelve az ügyfeleket, bérleteket, szállításokat és a raktárkészletet.

Az első komponens az üzleti logikát implementáló szerver mely a „Sirius” nevet kapta. A szerver komponens Java nyelven implementált és a Spring keretrendszerre épül. A másik két komponens két kliens, melyek a szerverrel közös interfészen keresztül egyszerű HTTP kérések segítségével kommunikálnak. Az egyik kliens egy webes felület, mely a szerver által nyújtott összes szolgáltatást elérhetővé teszi és a „Po” nevet kapta. Ez a komponens HTML és JavaScript alapokra épül az AngularJS keretrendszer felhasználásával. A másik kliens egy mobil alkalmazás, mely a „Mirzam” nevet kapta. Ez a komponens Android operációs rendszeren fut és a szerverhez hasonlóan Java nyelven íródott.

A dolgozat bemutatja a fent említett komponensek tervezését és fejlesztését, kitérve az általuk használt technológiák rövid bemutatására, tesztelési lehetőségekre és a futtatókörnyezetre. A dolgozat végén továbbfejlesztési lehetőségek is említésre kerülnek.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.