Új eszközök a hibakeresés támogatására SDN hálózatokban

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Sonkoly Balázs
Távközlési és Médiainformatikai Tanszék

A dinamikusan programozható hálózatok (SDN) koncepciója lehetőséget biztosít a vezérlésért felelős logika különválasztására a forgalomtovábbításért felelős hardvertől. Az SDN alapú hálózatok működését a komplex, elosztott kontroller-alkalmazások vezérlik, amelyek mint minden szoftver, hibákat tartalmaznak. A hálózatüzemeltetők és kontroller-fejlesztők számára csak limitált eszközkészlet áll rendelkezésre, amelyből kifolyólag a fellépő hibák detektálása és a hálózatok működtetése nagy energiabefektetéssel jár. Habár az SDN megközelítés lehetőséget biztosít a hálózati hibakeresés újragondolására, a kontroller alkalmazások komplexitásának növekedéséből kifolyólag a hibák kezelése továbbra is problematikus marad. Ezért az SDN koncepció elterjedésével egyetemben újfajta hibakereső eszközök is megjelentek, amelyek kihasználják az SDN rétegelt felépítését.

Viszont ezek a közelmúltban kifejlesztett eszközök csak egy speciális problémát céloznak meg vagy offline működésűek, amelyek futási ideje órákban mérhető. Nincs ezek között egy általánosabb célú megközelítés, amely egyaránt alkalmazható mind a kontrollerfejlesztés folyamata, mind a hálózatüzemeltetés során.

A diplomamunkám során a célom egy olyan hibadetektáló eszköz implementálása, amely kielégíti a fenn említett igényeket. Első lépésként bemutatom az OpenFlow ajánlást, amely jelenleg a legelterjedtebb SDN megvalósítás és osztályozom az ehhez elérhető hibakereső eszközöket. Majd megvizsgálom egy általánosabb célú eszköz követelményeit és lehetséges komponenseit, továbbá olyan hibakereső funkciókat ajánlok, amelyek értékes részét képezhetik az eszközömnek. Ezek alapján implementálom a kiválasztott funkciókat a FlowVisor-ban, ami egy nyílt forráskódú, Java alapú proxy kontroller funkciót betöltő megvalósítás. Továbbá megtervezek és implementálok egy terheléselosztó kontrolleralkalmazást is, amelynek segítségével illusztrálom és tesztelem a hibadetektáló eszközöm működését.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.