Új fényforrások és hatásuk a feszültség minőségre egy irodaházban

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Dán András
Villamos Energetika Tanszék

A szakdolgozatom témája, az új típusú fényforrások hatása a feszültség minőségére egy irodaházban. A dolgozatban bemutatom a napjainkban forgalomban lévő fényforrásokat, azok típusait s működésük fizikai alapjait, hangsúlyt fektetve az energiatakarékos, új fényforrásokra: a kompakt fénycsövekre és a LED lámpákra.

Ezek a termékek mindenki számára ismerősek lehetnek, hiszen a világítástechnikai berendezéseket, és fényforrásokat gyártó cégek újabb és újabb megoldásokkal igyekeznek megfelelni a vásárlók igényeinek, és az Európai Unió energia felhasználó termékekről szóló rendeletének.

A felhasználók körében elterjedt hagyományos izzólámpák fokozatosan tűnnek el a boltok polcairól, 100 wattos izzóval már csak elvétve találkozhatunk kereskedelmi forgalomban. Helyüket a dolgozatomban elemzett fényforrástípusok veszik át a háztartásokban és munkahelyeken egyaránt. Kompakt fénycsöveket és LED lámpákat nagy mennyiségben alkalmaznak bevásárló központokban, színházakban és irodaházakban is.

A dolgozat második részében egy ilyen új építésű irodaházban végzett mérés eredményeit értékelem, kiemelve a hálózaton mért villamos paraméterek közül a teljes harmonikus áramtorzítást, s annak hatásait. Mindemellett a Villamos Energetika Tanszék laboratóriumában vizsgált fényforrásokon végzett mérések eredményeivel is bemutatom, hogy egy épület fogyasztói struktúrájának változása milyen hatással lehet a feszültség minőségére.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.