Új generációs szélessávú vezetéknélküli adatátvitel

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Szabó Zsolt
Szélessávú Hírközlés és Villamosságtan Tanszék

A mobil eszközök folyamatos térhódításával egy időben nyílvánvaló igényként jelenik meg egy flexibilis, nagysebességű, eszközök közötti univerzális, közvetlen vezeték nélküli interfész használata.

Ezen igényeket ezidáig többnyire az e feladatokra korlátozottan alkalamas, ám világszinten alkalmazott IEEE 802.11 szabványú WLAN hálózatokra épülő megoldások szolgálták ki. A Wi-Fi összeköttetések alapvetően csillag topológiát követő, erőforrás elosztó hálózatok, melyek a 2.4 és 5 GHz-es ISM sávokban tapasztalt terjedési tulajdonságok és licensz mentes felhasználási szokások mellet kifejezetten alkalmatlanok számos párhuzamos, nagysebességű, pont-pont kapcsolat kiszolgálására, fenntartására.

A WiGig szövetség 2009-ben kezdte meg egy új, milliméter hullámsávú, gigabites vezeték nélküli szabvány promotálását, melynek célja olyan kis távolságú, nagysebességű, vezetékes kapcsolatok kiváltása, mint pl. az USB, a PCI-E és a HDMI. A szabvány elsősorban a 60 GHz-es, szabad felhasználású, közel 7 GHz szélességű frekveciasávot célozza, 2 GHz-es csatornánkénti sávszélességgel, aktív nyalábformálás alkalmazásával.

A szabványalkotás szoros együttműködésben történt a Wi-Fi szövetséggel és nagymértékben igazodott a már meglévő IEEE 802.11 szabvány felépítéséhez, így az IEEE végül átvette felülírva a már készülő 802.11ad kiegészítését. A 802.11 részeként a teljes Wi-Fi kompatibilitás lehetővé teszi az új eszközök integrált, több sávú működését a már meglévő hálózatokon.

A diplomaterv a WiGig bemutatásán és elemzésén túl egy Matlab szimulációs környezetben megalkotott függvénycsomag leírását is tartalmazza. Általánosan említésre kerülnek az esetleges konkurens technikák, a már létező eszközök, felhasználási módok, a rendszer nyújtotta lehetőségek. A szabvány részletesebb ismertetése a hangsúlyt az egyvivős (SC) és az alacsony teljesítményű (Low-Power SC) egyvivős rendszerre helyezi.

A megalkotott függvénycsomag egyaránt képes az IEEE 802.11-2012 szabvány SC és Low-Power SC, egyvivős modulációt alkalmazó eljárásai szerinti csomagokat generálni és demodulálni, továbbá a zajjal terhelt vett jelben keret detektálást, szinkronizációt végezni.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.