Új portál megoldások kutatása és fejlesztése HTML5 alapokon

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Ekler Péter
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

A World Wide Web architektúráját már évek óta, trendszerűen eltérő módokon használják, mint ami a rendszer létrehozásának eredeti célja volt. Amellett, hogy dokumentum alapú kommunikációs csatornaként funkcionál, egyre nagyobb mértékben alkalmazás-platformként is szolgál. Ugyanakkor a HTML5 az első olyan HTML szabvány, amely az ehhez szükséges nyelvi és felépítésbeli követelményeket kezeli.

Az AJAX segítségével ugyan lehetséges a kliens-szerver kommunikáció, de csak a kliens kezdeményezésével. Az új HTML szabványban viszont egyrészt megjelent a Server-Sent Events, ami egy adott szerver eseményeire való feliratkozást, és a push események kezelését biztosítja, másrészt a WebSocket, amely segítségével a szerver és kliens teljesen kétirányú kommunikációt is képes kiépíteni egy TCP socketen keresztül. A drag and drop funkcionalitás révén hasonló felhasználói élmény hozható létre, mint egy desktop alkalmazás esetében. A modern böngésző élményt biztosító audio és video elemek egységesíteni kívánják az eddigi pluginek és beágyazott elemek nem mindig átlátható egyvelegét.

A szabvány ezen új elemei lehetővé teszik a HTML5 előtt megvalósíthatatlan architektúrák használatát. A diplomám keretein belül azt szeretném megvizsgálni, hogy milyen portál-megoldások hozhatók létre az új lehetőségek segítségével, elsősorban a felhasználói interfészre koncentrálva. Létrehozok egy teljesen online weboldalkészítő megoldást, amely megszünteti a szerkesztési és végleges nézet kettősségét a contentEditable attribútum segítségével. A Drag and Drop segítségével az oldal elemei intuitívan átrendezhetőek, és egyben lehetőség nyílik a fájlok felöltésére és beillesztésére közvetlenül a desktopról (az új File API közreműködésével).

A munkám célja, hogy az elkészült megoldás végfelhasználók által kellően kipróbált és számukra intuitív legyen, ezért öt-tíz személlyel, részben informatikus, részben nem szakmabeli felhasználóval, szervezett körülmények között tesztelést végzek, és a visszajelzéseket beépítem a szoftverbe.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.