Új programnyelvek támogatása IntelliJ környezetben

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Simon Balázs
Irányítástechnika és Informatika Tanszék

A szoftverfejlesztés folyamán találkozhatunk ismétlődő feladatokkal. Ezek számát lecsökkenthetjük, ha olyan szakterület-specifikus programnyelveket (Domain Specific Language vagy DSL) alkalmazunk, melyek egy adott szakterület fogalmait szabatosan leírják. Ilyen nyelvek létrehozásához és produktív használatához fejlesztői környezeti (Integrated Development Environment vagy IDE) támogatás szükséges.

A dolgozatban leírt beépülő modul (plugin) az IntelliJ IDEA fejlesztői környezethez biztosít nyelvi támogatást, parszolásra az ANTLR4-et (ANother Tool for Language Recognition v4) használja. Három fő funkcionalitással rendelkezik: szintaktikai színezés három DSL számára, fájlgenerálás ezek közül kettőhöz illetve IDEA plugin generálás.

A három támogatott nyelv a meta-model, meta-generátor és annotált ANTLR4. A MetaDslx keretrendszer részét képezik és a fő feladatuk nyelvi támogatás biztosítása. Ez az oka annak, hogy fontos őket a plugin részévé tenni. A MetaDslx keretrendszer fájlokat generál a három nyelv számára. A pluginban a meta-generátor és az annotált ANTLR4 számára támogatott a fájlgenerálás. A harmadik funkció a plugin generálás. Egy ANTLR4 nyelvtanból kiindulva lehetséges egy IDEA plugin generálása, mely szintaktikai színezést támogat.

Összefoglalva elmondható, hogy a plugin IDE támogatást nyújt DSL-ek létrehozására és használatára. A jövőbeli funkciók támogatásának érdekében a szoftver flexibilis architektúrát követ. Ennek köszönhetően a funkciók könnyen bővíthetőek.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.