Új tesztkártya generáció fejlesztése elektronikus fékvezérlő modulokhoz

OData támogatás
Konzulens:
Naszály Gábor
Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék

A szakdolgozatom témája egy vasúti fékvezérlő rendszert tesztelő eszközcsalád új alapkoncepciójának a kidolgozása volt, majd ezen irányelvek mentén részt kellett vennem egy új tesztkártya fejlesztésben. A munka egy külső cégnél, a Knorr-Bremse Vasúti Jármű Rendszerek Hungária Kft telephelyén történt, ahol biztosították számomra a szükséges hardver elemeket és fejlesztőkörnyezetet.

Az első félév alatt megismerkedtem a Knorr-Bremse vasúti fékrendszerek tesztelésére szolgáló eszközcsaládjának történetével, a jelenlegi rendszer működésével és az új generációs teszteszköz család iránti igényekkel. Ezek után összeállítottam több lehetséges mechanikai illetve elektronikai felépítést, melyek közül a régi rendszerrel való kompatibilitás figyelembe vételével kiválasztásra került az optimális rendszerterv.

A rákövetkező időszakban utánanéztem a tesztkártyán belüli kommunikáció lehetséges megvalósításainak és megvizsgáltam a legjobbnak tűnő megoldás, azaz az SPI busz működését hosszú kommunikációs csatorna esetén. A sikeres teszt után megterveztem az új generációs teszteszköz család alaplapját majd a gyártatás és beültetés után sikeresen beüzemeltem azt. A felmerülő tervezési hibákat kijavítottam és visszavezettem a számítógépes tervekre.

Nyáron feladatom volt az új tesztkártya (azaz a THCM2) követelményeinek összegyűjtése és az elvégzendő fejlesztési feladatok felosztása az új alapkoncepció szerint.

A diplomaterv második féléve alatt megterveztem a THCM2 tesztkártya analóg és digitális jeleit feldolgozó moduljainak a kapcsolási rajzát, ahol szükséges volt, szimulációkkal vagy próba áramkörökkel alátámasztva azt, majd megrajzoltam az ezekhez a modulokhoz tartozó nyomtatott áramköri lemezt. A hardver terveinek elkészülte után feladatom volt a ki/bemenetek jeleit feldolgozó modulok szoftvereinek előkészítése és fejlesztése.

A diplomatervem végén bemutatom a fejlesztés jelenlegi állását, a további teendőimet a tesztkártya egyes moduljaival kapcsolatban és ismertetem a diplomaterv írása közben felmerült jövőbeni terveket.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.