Új típusú dinamikus röntgen képalkotás

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Szigeti Krisztián
SE Egészségügyi mérnök MSc

Az Osváth Szabolcs és Szigeti Krisztián US 2013/0112874 A1 szabadalmában leírt dinamikus képalkotás egy olyan új felvétel készítési és kiértékelési eljárást mutat be, mely segítségével a klasszikus áthatoló sugárzás alapú, például röntgen képalkotó berendezések alkalmassá tehetők arra, hogy a minta elnyelési képességének időbeli változásáról is számszerűsíthető információt adjanak. A technológia jelentős segítség lehet számos területen, akár hajórakományok biztonsági vizsgálatában, akár a fejlett világban ma komoly népbetegségként számon tartott COPD korai szűrésében.

Bár a módszer előnyeinek kihasználásához a mai modern, digitális röntgen képalkotó rendszerek nem igényelnek hardveres módosítást, azonban szoftveres rendszerük csak nagyon körülményesen teszi ezt lehetővé.

Ezért a Semmelweis Egyetem In Vivo Képalkotó Centrumában egy olyan, ergonomikus kezelőrendszert fejlesztettem C++ alapú Qt keretrendszerben egy e2v Demoniac fogászati röntgendetektorhoz, mely egy lépésben teszi lehetővé a képkészítést különböző típusú dinamikus képalkotási algoritmusokkal, hogy a módszerben rejlő lehetőségek további vizsgálatánál a kutatók munkája hatékonyabb lehessen.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.