Új útvonalválasztási mechanizmusok vizsgálata OpenFlow környezetben

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Sonkoly Balázs
Távközlési és Médiainformatikai Tanszék

Napjainkban a fejlődő hálózatok és az Internet működéséhez elengedhetetlen a megfelelő útvonalválasztási protokollok használata. Az útvonalválasztóknak meg kell birkózniuk a hálózatban kialakuló problémákkal, és ezekre meg kell találniuk a legjobb megoldást, hogy megfelelő teljesítményt érjenek el.

A legtöbb jelenlegi útvonalválasztási protokollt használva az útvonalválasztók routing tábláinak mérete egyre nagyobbra nő. A nagymennyiségű routing bejegyzések egyre jobban leterhelik a routereket, mivel ezek kezeléséhez és karbantartásához nagy memóriaigény és számítási kapacitás szükséges. Erre a problémára adhat megoldást a greedy útvonalválasztási mechanizmus, amely új gondolkodásmódjával nagymértékben csökkentheti a routing táblák méretét.

Manapság viszont egy új útvonalválasztási algoritmus tesztelése egy valós hálózatban, valós eszközökön a platformok zártsága miatt nagyon nehéz feladat. Erre a problémára próbál az OpenFlow megoldást adni.

Diplomatervem célja a greedy útvonalválasztás bemutatása és tesztelése különböző hálózati topológiákon, különböző eszközök segítségével OpenFlow környezetben, hogy megtudjuk, mennyire hatékony a routing táblák kérdésének megoldásában, illetve az OpenFlow hogyan segít ennek megvalósításában.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.