Újgenerációs optikai hozzáférési hálózatok vizsgálata és méréstechnikája

OData támogatás
Konzulens:
Kulik Ivett
Távközlési és Médiainformatikai Tanszék

Napjaink vezetékes telekommunikáció fejlesztéseiben a következő évtizedek technológiáját jelentő optikai hálózat kiépítése a cél, egészen az ügyfelek lakásáig. Ennek oka, hogy dinamikusan nőnek a felhasználói igények, többek között az IPTV által is nyújtott HD felbontású tévéadások iránt. Továbbá az interaktív alkalmazások, az online filmnézés, a zene és multimédiás tartalmak is egyre nagyobb forgalmat generálnak. Az ezekhez a szolgáltatásokhoz való minél gyorsabb, megbízhatóbb és biztonságosabb hozzáférés megköveteli az optikai hozzáférési hálózatok országos szintű kiépítését.

Diplomatervem egyik célja az volt, hogy bemutassam a jelenlegi optikai hozzáférési hálózatokat, legfőképp azok felépítését, jellemzőit és a hozzájuk kapcsolódó szabványokat. Ez már kellő alapot jelentett számomra ahhoz, hogy áttekintést adjak a lehetséges jövőben optikai hozzáférési hálózatokról is. Ezen túlmenően pedig az esetleges magyarországi újgenerációs optikai hozzáférési hálózatok felépítéséről és működéséről is beszámoltam.

Diplomatervem fő feladata az volt, hogy megismerjek egy már létező WDM PON optikai hozzáférési hálózat komponenseit, és olyan méréstechnikai módszereket dolgozzak ki, amelyekkel az újgenerációs optikai hálózati komponensek vizsgálhatók. Mivel a célom az volt, hogy a gyakorlatban is alkalmazni tudjam a módszereket, ezért a Magyar Telekom optikai laborjában lévő mérőműszerekkel és hálózati komponensekkel is megismerkedtem. A méréstechnikai módszerek kidolgozásában, még az egyszerű paraméterek vizsgálatakor is, a legnagyobb kihívást a WDM PON rendszer összetett működéséből adódó mérési nehézségek, a speciális mérőműszerek és a megfelelő hálózati komponensek hiánya adta. A mérések elvégzése után a kapott eredményeket ismertettem és értékeltem.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.