Újrafordítás nélküli FPGA fejlesztési módszerek

OData támogatás
Konzulens:
Wacha Gábor József
Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék

Az FPGA-k fejlődésükkel komplex hálózatok, áramkörök megvalósítására lettek alkalmasak. Ezzel együtt a tervek is összetetté váltak. Fordításuk során több optimalizációs lépésen haladnak át a bemeneti, fejlesztő által írt fájlok. Ennek két hátránya is van. Az egyik probléma, hogy hosszú időt vesz igénybe mire elkészül egy FPGA-ra tölthető állomány, az FPGA image. A másik nehézséget az jelenti, hogy a terv kis módosításai is megváltoztathatják a teljes FPGA-n belüli képet.

A megvalósítható komplexebb hálózatoknak köszönhetően, a tervekben megnőtt a hibák valószínűsége, kijavításuk pedig egyre bonyolultabb és egyre nehezebb lett. A hibák kereséséhez legtöbbször bizonyos mértékű módosításokkal újra kell fordítanunk a tervet, hogy egy hibakeresésre alkalmas FPGA image-et kapjunk. Ennek az újrafordításnak is hosszú a futásideje. Mindezen felül az új image, mivel a korábbihoz képes teljesen új fizikai kép is kialakulhatott, nem minden esetben tartalmazza az eredeti, kijavítandó hibát, annak ellenére, hogy azt a forrásfájlokban kijavítottuk volna.

Dolgozatomban lehetőségeket mutatok be a fenti problémák kezelésére, megoldására. A módszerek egy része kihasználja, hogy a terv bizonyos részei változatlanok, ezáltal gyorsítja a fordítást. A módszerek másik része pedig lehetőségeket mutat be arra, hogy miként őrizhetjük meg egy fordítás bizonyos eredményeit, ezáltal garantálva, hogy a hiba az új image-ben is benne legyen.

A félév során Xilinx FPGA-kkal, és fejlesztő eszközökkel dolgoztam. Így a megoldások is ezekhez illeszkednek.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.