Újszerű vezérlések használata idősek számára Samsung Smart TV platformon

OData támogatás
Konzulens:
Bartalis István Mátyás
Távközlési és Médiainformatikai Tanszék

A szakdolgozat témája lényegében egy innovatív képnézegető, képszerkesztő és naptármegjelenítő Smart TV applikáció megtervezését és elkészítését takarja, idősek számára kialakítva. Ez azt jelenti, hogy az egyes szegmensek úgy lettek kiválasztva, hogy felkeltsék az idősek érdeklődését, és a kezelőfelület és a működés is olyan speciális elemeket alkalmaz, amely megkönnyíti a használatot az idősek számára. Ezen kívül a programok vezérléséhez az új generációs okos televíziók gesztus˗ és hangvezérlését is felhasználtam.

Két internetes szolgáltatás elérését teszi lehetővé az alkalmazás. Be tudunk jelentkezni Facebook fiókunkkal, és saját és ismerőseink fényképeit tudjuk nézegetni. Ezen kívül az alkalmazás rendelkezik egy alapszintű képszerkesztő funkcióval is, amely segítségével a megjelenített képeket azonnal szerkeszthetjük, és feltölthetjük a Facebook adatbázisába. A naptármegjelenítő szegmens a Google Calendar˗ral tud szinkronizálni, és megjeleníti a naptárakat és naptárbejegyzéseket.

A Samsung Smart TV˗k alapvető fejlesztői környezete a HTML és a JavaScript, de Flash futtatását is támogatják. Az implementációt Adobe Flash platformon ActionScript 3.0 programozási nyelven végeztem, amely HTML környezetbe ágyazva kommunikál a JavaScript keretrendszerrel. A munka során a különböző implementációs lépéseket részletesen is kifejtem, és bemutatom a két szolgáltatáshoz való integráció lépéseit, különlegességeit, előnyeit és hátrányait. Az egyes szegmensek implementálásához különböző módszereket használtam. A Facebook tekintetében az Adobe cég által fejlesztett szoftverfejlesztő készletet használtam, a Calendar esetében pedig saját módszerekkel, beépített ActionScript osztályok segítségével valósítottam meg a HTTP kérések implementációját.

A tervezett funkciók legtöbbje megvalósult, és jól működik, azonban az idő szűke miatt egyes tervezett funkciók kimaradtak. Ezen kívül számos egyéb funkció létezik, amelyet nem tűztünk ki célul, ezért a téma a potenciális fejlesztési irányok bőséges tárházát vetítheti előre.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.