Ultrahangos navigációs rendszer fejlesztése

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Drexler Dániel András
Irányítástechnika és Informatika Tanszék

A XXI. században a legkülönbözőbb szenzorrendszerek használata az életünk minden területére kiterjed. Segítségükkel az otthonunk hőmérsékletét adott szinten tarthatjuk, a járművünk egy gombnyomásra beparkolhat a kinézett parkolóhelyre, vagy a mindennapi munkába járást könnyítheti meg egy sávtartásra képes jármű.

Mind az autóiparban, mind az ipari robotok automatizálása terén növekvő igény van egy olyan ultrahangos szenzorrendszer fejlesztésére, amely egyszerűsége és alacsony költsége ellenére, megbízhatóan és pontosan elvégzi a feladatát.

A dolgozat bemutatja az Arduino szoftverkörnyezetét és az Arduino-s fejlesztőkártya hardverét, ezeken kívül az alkalmazott szenzorok és motorok tulajdonságait. Ezt követően ismerteti az ultrahangos érzékelő Arduino-s fejlesztőkártyához illesztését és kalibrálását különböző mérések elvégzésével. Bemutatja a mérési pontosság javításának lehetőségeit, szoftveres és hardveres módszerekkel. Ezek után bemutatja azt, hogy milyen lehetőségeket nyújt a MATLAB környezet egy olyan megjelenítő felület kialakítására, amely segítségével a szenzor működése vizualizálható.

Végül a tapasztalatok összefoglalása és a megoldás értékelése után a továbbfejlesztési lehetőségek és a jövőbeli tervek bemutatása történik.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.