Ultrahangos távolságmérés mikrokontrollerrel

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Iváncsy Szabolcs
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

A távolság meghatározása az iparban és a mindennapi életben is előforduló probléma, amelyre számos megoldás létezik. Az egyik költséghatékony és elterjedt módszer az ultrahangos távolságmérés. Az ehhez szükséges eszközök a piacon nagy választékban megtalálhatóak, azonban egy megfelelő tudású távolságmérő beszerzése kellő körültekintést igényel. Az alkalmazások közötti különbséget a mérés pontossága és funkcióinak száma adja. Egy kimagasló eszköznek a távolságmérési funkció mellett számos olyan szolgáltatást kell nyújtania, amely kényelmesebbé teszi a használatát, ezzel megfelelve a vevő kimondott és kimondatlan igényeinek.

Diplomatervemben hardvertervezési és programozási ismereteket felhasználva bemutatom egy távoli egységgel rendelkező távolságmérő rendszer tervezését. A központi egység rendelkezik egy kijelzésre alkalmas LCD kijelzővel és egy nyomógombos felülettel. A beállítások között található az automata, vagy kézi adatmentés, adatmentési gyakoriság, a kiválasztott ultrahangos modul és a kijelző háttér világítása. A mérés pontosítható a beépített hőmérő adatai alapján. A beállítások és a mért adatok EEPROM-ban tárolhatók.

A távoli egység rádiós interfészen kommunikál a központi egységgel. Elérhetőek a központi egység alapvető funkciói, mely magában foglalja a mérés indítását és leállítását. A mért adatok hétszegmenses kijelzőn és egy LED oszlopon megjeleníthetők. A kiegészítő egység használható például tolatásnál távolságérzékelésre. A jármű és az akadály közötti távolság csökkenésekor egyre sűrűbben ad hangjelzést.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.