Ultrahangos távolságmérés mikrokontrollerrel

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Iváncsy Szabolcs
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

Dolgozatomban egy ultrahangos távolságmérő egységet és egy ezzel kommunikáló távoli megjelenítő egységet terveztem. Egy garázsban kerülhetnek felhasználásra a tolatva parkolást segítve azáltal, hogy az autó hátsó lökhárítója és a garázs fala közötti távolságot megjelenítik a vezetőnek.

A két egység hardver részét az előző félévben az Önálló laboratórium tantárgy keretében terveztem és építettem meg. A dolgozat bevezetőjében ismertetem az ultrahangos távolságmérés elméleti hátterét és az ehhez kötődő tervezési megfontolásokat. Az ezután következő fejezet tartalmazza az elkészült hardverek részletes bemutatását, az azt követő pedig az élesztés/tesztelés során felfedezett hibákat, valamint azok javítását.

Végül az elkészült működtető szoftvert mutatom be néhány főbb ponton keresztül. A távolságmérésen kívül több funkciót is implementáltam, melyek hasznosak lehetnek: hőmérséklet kijelzés, időzítő beállítása. A távolság méréshez kapcsolódóan pedig az egységet felkészítettem kézi használatra, hogy külső tápegységről működtetve lehessen gombnyomásra mérni, a mért adatokból területet és térfogatot számolni. Ezen adatok egy külső memóriában is tárolásra kerülnek, onnan egy általam készített konzolos alkalmazással számítógépre menthetők. A funkciók használatához egy menürendszert készítettem, melyhez az összefoglalás előtt található egy felhasználói útmutató a működést leíró ábrákkal, és az egyes menüpontok használatának részletes leírásával.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.