Ultrahangos távolságmérés mikrokontrollerrel

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Iváncsy Szabolcs
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

Jelen diplomaterv célja egy olyan eszköz tervezése és megvalósítása, amely ultrahangos elven képes távolságmérésre. Az eszközt mikrokontroller vezérli, amely felel a távolság méréséért és a mért adatok kiértékeléséért, valamint a további perifériaegységek irányításáért. A mért távolságot és egyéb adatokat egy LCD-kijelző jeleníti meg, a felhasználói felület további elemeit gombok és LED-ek. A mért adatok EEPROM memóriában tárolhatók és később kiolvashatók. A hőmérsékletváltozás okozta hiba kompenzációjára az eszköz hőmérőt is tartalmaz, és rendelkezik egy rádiós modullal is.

A fő egységhez tartozik egy kiegészítő egység is, mely szintén fel van szerelve rádiós modullal, és a fő egységgel rádiós kapcsolatban áll. Ennek feladata a hőmérsékleti adatoknak egy nagyobb méretű hétszegmenses kijelzőn való megjelenítése.

A diplomaterv részét képezi az alkatrészek kiválasztása és a kapcsolások, majd pedig a nyomtatott áramkör megtervezése, az alkatrészek beültetése, az eszköz felprogramozása, tesztelése, és az eredmények kiértékelése.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.