Uniós családtámogatás elektronikus adatcseréjének megvalósítása Oracle BPEL környezetben

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Martinek Péter
Elektronikai Technológia Tanszék

A szakdolgozat célja a magyarországi RINA központ és az ONYF TÉBA rendszere közötti kommunikáció alapjául szolgáló folyamatok létrehozása, mely során az Uniós családtámogatási ügyekhez tartozó adatcserék hajtódnak végre. A megvalósítás BPEL nyelven történik. A folyamatokat webszolgáltatásként lehet elérni.

A fejlesztés során megismerkedtem a szükséges XML-alapú szabványokkal: az üzleti folyamatot felépítő BPEL nyelvvel, a webszolgáltatás interfészét leíró WSDL-el, az üzenetküldéshez használt SOAP protokollal, a XML dokumentumok felépítését leíró XSD-vel, vagy például az XML-transzformációt végző XSLT-vel.

Két BPEL folyamat került megvalósításra: az adatkérést és az adatválaszt feldolgozó. Előbbi egy adatigénylést fogad és továbbít a TÉBA felé, míg utóbbi a TÉBA felől az erre vonatkozó választ küldi vissza az EU felé. A folyamatok az Oracle JDeveloper fejlesztőkörnyezet segítségével jöttek létre.

A fejlesztés a vízesés módszertant követte, kezdve a követelménymeghatározással, majd folytatva a tervezéssel és a megvalósítással. A tesztelést integrációs tesztekkel hajtottam végre, mely során a folyamatok komponensei közti interakciókat és a teljes rendszerre vonatkozó funkcionális elvárásokat vizsgáltam. A működést UML-diagrammokkal szemléltettem: Use-Case és szekvencia diagrammokkal, illetve folyamatábrákkal.

A dolgozat végén a fejlesztés során felhasznált kódok láthatók, melyek az egyes interfészek, műveletek, transzformációk felépítését mutatják be. Ezenkívűl táblázatok mutatják be a SED-ekben előforduló mezőket.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.