Univerzális IO-Link eszköz fejlesztése

OData támogatás
Konzulens:
Szabó Zoltán
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

Az ipari automatizálás területein a gyártási folyamatokban résztvevő eszközök között biztonságos, jól kezelhető kommunikációra van szükség. Az egyre népszerűbbé váló IO-Link kommunikációs technológia segítségével nagy mennyiségű adat megbízható és hatékony átvitele valósítható meg. Alkalmazásával egyszerűen és kényelmesen oldható meg a különböző intelligens eszközök konfigurálása, illetve a működésük során fellépő hibák detektálása.

A Balluff, mint az IO-Link szabvány egyik megalkotója, átfogó és széles skáláját kínálja az IO-Link technológiát használó eszközöknek. Az ipari hálózatok csoport - ahol a Diplomadolgozatot készítettem - kifejezetten az IO-Link hálózati eszközök fejlesztésére specializálódott. Egy olyan változtatható paraméterekkel rendelkező univerzális IO-Link eszköz kifejlesztését tűzték ki célul, mely segítségével az IO-Link slave eszközök széles spektruma lenne szimulálható. Az ipari hálózatok csoport az eszközt elsősorban az IO-Link master egységeinek teszteléséhez szeretné felhasználni. A Diplomaterv során ennek az univerzális eszköznek a megvalósításán dolgoztam.

A feladat megoldása során először megismerkedtem az IO-Link protokollal, majd részletes specifikációt készítettem az eszköz egyes funkcióiról. Ezután megterveztem a hardvert, melyre beágyazott szoftvert írtam. Az eszközön kialakítottam egy szerviz csatornát, melyen keresztül az eszköz beállításait lehet változtatni. A konfiguráláshoz és a paraméterek egyszerű kezeléséhez egy grafikus felületű PC alkalmazást is készítettem.

A Diplomaterv végére egy olyan prototípussal készültem el, mely kielégíti a vele szemben támasztott kívánalmakat. A számos funkcióval felvértezett eszköz a gyakorlatban jól alkalmazhatónak és hasznosnak bizonyult. Külön öröm volt számomra, hogy az univerzális eszköz a Balluff induktív csatolóinak fejlesztésében is segíteni tudott.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.