Univerzális Rendezvény Applikáció iOS platformra

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Forstner Bertalan
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

Az okostelefonok elterjedésével egyre nagyobb szerepet töltenek be életünkben a mobilapplikációk. Ezeken az alkalmazásokon keresztül érjük el barátainkat, készítünk edzéstervet, de akár egy olyan mindennapi feladatot is, mint a főzés, ezek segítségével oldunk meg. Az élet számos területén megkönnyíti és lerövidíti az emberi munkát. Beépültek magán- és szakmai életünkbe egyaránt.

Az Apple Inc. 2007-ben jelent meg a piacon első iPhone készülékével, amely forradalmi újítás volt a kor telefonjaihoz képest. Az érintőképernyőben lévő lehetőségeket látva tervezték meg az első okostelefonjukat, ami azonnal hatalmas népszerűségre tett szert. Ennek oka a könnyű kezelhetőség és a felhasználói élmény volt, amelyet az új funkciók nyújtottak. Ma a legújabb piacon lévő iPhone az Xs (2018), amely már arcfelismerő funkcióval és vezeték nélküli töltéssel rendelkezik.

A telefonok mindennapos használatával megnövekedett az igény a mobilapplikációkra is. Általában a megrendelők cégek, akik a munkafolyamatuk egy részét szeretnék modernizálni, illetve megkönnyíteni. A mai felhőszolgáltatások révén, telefonunkról bármikor hozzáférhetünk a szükséges adatokhoz. A vállalati dolgozók kommunikálhatnak egymás között is applikációkon keresztül, de akár az ügyfelekkel is. Másrészt pedig egyre többen kapnak kedvet a Startup-ok által készített sikeres mobilapplikációk révén ötleteik megvalósítására. Így sokszor találkozhatunk olyan megrendelőkkel is, akik saját elképzeléseiket szeretnék látni egy újonnan készült alkalmazásban.

Szakdolgozatom célja egy olyan alkalmazás elkészítése iOS platformra, amely tetszőleges rendezvények szervezését és lebonyolítását könnyíti meg szolgáltatásaival, legyen szó akár egy szakmai konferenciáról, bicikli túráról vagy egy sítáborról a hegyekben. A résztvevők az applikáción keresztül nyomon tudják követni a programokat, azok helyszínét, és egyéb, a rendezvényhez kapcsolódó információkhoz férhetnek hozzá.

Dolgozatomban ismertetem az iOS platformra való fejlesztés sajátosságait. Bemutatom az alkalmazás tervezését és implementációját, kitérve a felhasználói felület felépítésére és az alkalmazás architektúrájára is.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.